Digi-alternativ, del 1

Om man börjat tröttna på algoritmer, filterbubblor, FOMO, influencers, kusligt skräddarsydda annonser, övervakning, ettriga notifications och smartphoneberoende finns det lyckligtvis alternativ.

 • Fysisk väckarklocka. Börjar du kolla notifications och scrolla heti du stängt av alarmet på telen? Lämna telefonen på ett visst ställe utanför sovrummet innan du lägger dig och skaffa en hederlig väckarklocka istället. Om du endast har ett rum till ditt förfogande, sätt telen i en låda utom räckhåll. Aktivera do not disturb så att tredje försöket att ringa bryter igenom fast den är på ljudlös om du nojar över att vara onåbar vid en nödsituation.

  Köpte själv typ en sån här väckarklockeglob förra sommaren, den är så jävla mysig att vakna upp med, speciellt på hösten och vintern. För det första är wakeup lights sjukt najs i brist på solljus genom fönstret, för det andra finns det redan en varm ljuskälla i rummet när man vaknar, och verkligheten känns plötsligt inte lika kall och hård. Man kan också skaffa en rektangulär grej från en svunnen tid, så man känner sig som en karaktär i en amerikansk 80-talsfilm. Kanske nostalgi+kitsch? Eller kanske en klassisk modell som den lasagneätande kattjäveln regelbundet drämmer i bitar? Eller en liten analog grej på H 80 mm x B 80 mm x D 40 mm för 50 cent från loppis?
Shots fired!
 • Internet- och mediefri morgon. V. Vale förespråkar detta starkt, för mig var det en total gamechanger. Första timmen du är vaken, låt bli att hala fram telen på direkten och låt TV:n vara avstängd. Läs inte morgontidningen på paddan eller ens i fysiskt format än, låt boken ligga kvar. Gå inte till datorn, sätt inte ens på radio eller musik. Njut av tystnaden. Har du familj, lägg dig en timme tidigare och gå upp en timme innan resten av huset vaknar.

  Förslag på aktiviteter: skriv drömdagbok eller bara låt pennan flöda som den vill, rita, planera dagen, planera något du gillar inom en snar framtid, meditera, lägga pussel, lyxduscha, yoga/stretcha, morgonpromenad/länk (utan podd i öronen), laga gedigen frukost i lugn och ro, eller bara vara. Det viktiga är att du är ensam med dina egna tankar, drömmar och planer, utan att yttre faktorer pockar på eller att du tar in någon annans idéer eller synvinklar. Det här är DIN timme, världen får vänta. Om du sen måste vara uppkopplad och nåbar resten av dagen pga. jobb eller annat vet du iallafall att första timmen, den är bara din. Helig och okränkbar. En oas för perspektiv bland all stimulans, påtvingad som självvald.
Se nu bara hur harmonisk gubben är.
 • Fysisk media och fysiska butiker. När pandemin lättar, återupptäck glädjen i att botanisera bland antikvariat, skivaffärer, loppisar, Frälsis/Röda Korset/UFF. Att fysisk, konkret media har börjat betraktas som clutter i vår minimalismbesatta samtid är fan tragiskt. En japansk domestic goddess har fått oss att hiva ut böcker, skivsamlingar, filmer och serier på Blu-ray, serietidningar, dataspel på CD och DVD… vilket i sin tur betyder att loppisarna och välgörenhetsshopparna är sprängfyllda med dylikt, svinbilligt.

  Pandemin har dessutom medfört enorma belopp rakt ner i nätjättarnas fickor, många mindre företag klarade som bekant inte livhanken. De som finns kvar behöver ditt stöd mer än nånsin. Undviker gärna mänsklig kontakt som sperglady, men mår fan ofta bättre av att interagera med en människa. Inte att själv ha ett serviceyrke med hundratals kundmöten vareviga dag, men definitivt att utveckla någon sorts regelbunden relation med en annan människa i en yrkesroll. Minskar känslan av att stå utanför, att vara avskärmad.

  Hävdar bestämt att det är guld värt om föreståndaren för musikaffären föreslår en skiva av ett band som sedan blir en favorit, jämfört med att få ett förslag av Spotify. Mindre butiker blir också så arma glada över att få en ny stamkund i nätshoppingens tidevarv. Ja, det kan vara lite dyrare, men beroende på vad det är blir det inte nödvändigtvis så stor skillnad eftersom man inte måste betala frakt o. dyl. Du betalar för personlig service, stöder lokala företag och bidrar till att vi inte har totaldöda stadscentrum än. Use it or lose it.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s