Skumrask-noja

Gårdagen: ljudeditering, D&D-session (som spelare) + två flaskor Newcastle Brown Ale, promenad + vin + snack om ytligheter och svårigheter med C. Småsliten imorse, har inte vanan inne att dricka alkohol just nu. Blir att fila på det lagom till den inkommande sommaren. Ja, om inte nya varianter sätter stopp för förhoppningarna, alltså. Försöker att inte ta ut segern i förskott.

Idag blir det ett besök vid nya lägenheten, som alltså fortfarande torde bebos av den nuvarande hyresgästen. Har inte lyckats få tag i hennes kontaktuppgifter, så det blir att göra ett oanmält besök och hoppas att hon är hemma. Vid uteblivet svar i porttelefonen petar jag helt enkelt in ett kuvert addresserat till lägenheten i fråga, innehållande en A4 med mitt ärende och mina kontaktuppgifter.

Det har nämligen framkommit att agenturen i fråga inte har ett fläckfritt rykte. Måste medge att det var ett klassiskt sinking feeling-moment. Klart att folk främst skriver recensioner när de har något att klaga på, men jämför man omdömen med andra agenturer i södra Manchester rankar de också lågt.

Hittills har de skött processen helt okej, kommunikationen kunde vara aningen mer frekvent, men i övrigt inget att klaga på. Hur det ser ut efter att kontraktet är påskrivet och pengarna rullar in varje månad går det dock inte att uttala sig om. Just därför vill jag verkligen, verkligen höra mig för om hennes erfarenheter, och framför allt veta varför hon flyttar innan kontraktets utgångstid.

Gillar verkligen planlösningen, storleken är lagom, gillar var lägenheten är belägen och priset är skäligt. Inget att anmärka på det. Hon kanske har fått jobb på annat håll, flyttar ihop med en partner, vill bo med eller närmare familjen, återvänder till hemlandet… men det kan lika bra handla om kroniskt krångel med boilern (och därmed både varmvatten och uppvärmning), krångel med gasspisen som aldrig fixas trots löften, problem med elförsörjningen, dolda fuktskador/mögel pga. dålig ventilation, bristande brandsäkerhet, helvetesgrannar eller vad fan som helst.

Vad göra om jag inte får tag i henne och hon inte återkommer? Kräva grundlig och dokumenterad gemensam genomgång av stället innan påskrivning av kontraktet? Endast skriva sexmånaderskontrakt, istället för ett år? Ta kontakt med en ombudsman redan på förhand, så jag vet hur man går till väga och vad jag har lagstadgad rätt till om det blir problem? Är tack och lov inte desperat, kan bo i Stourbridge med ett fåtal möbler i betald förvaring i Manchester så länge som krävs. Hamnar absolut inte på gatan om det känns bäst att tacka nej till detta ställe i slutändan.

Att innan inflytt filma stället i löjlig detalj med en verifierbar timestamp, inklusive miniminiminihål där det någon gång har hängt en plastklocka, är iallafall en självklarhet. Gör själv aldrig någonsin ens små hål i väggar i hyreslägenheter, och jag har hört att man med denna agentur får stå på sig för att få tillbaks garantihyran i sin helhet vid utflytt, men att det brukar lossna till sist. Spelar givetvis in alla samtal och försöker att kommunicera i skrift så långt som möjligt, en paper trail kan plötsligt bli viktig om man har att göra med en klassisk brittisk rogue landlord.

Spär definitivt på flyttstressen. Hoppas hon är hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s