Maten, svart på vitt

Hoppas krapulan har börjat släppa, här kommer den slutgiltiga midsommarmenyn. Dessutom helt i textformat, precis som på det gamla goda internet, innan reflexen ta-bild-av-matportion blev legio. (Ja, jag glömde fota skiten, och varken T, A, D, K eller L håksade att göra det heller. Förlåt. Använd fantasin.)


Toast skagen

Nästan alla recept jag hittade föreslog fast tofu skuren i små bitar som räksubstitut, men det tyckte jag lät åt helvete. Hackade istället shiitake-svampstammar i bitar som påminde om räkor till längd och tjocklek och fräste därefter upp dem i margarin. Lika delar veganmayo och Oatlys eminenta havrefraiche (den tjocka jäveln, i klassisk gräddfilsliknande burk). Finhackad rödlök, dill, salt, peppar.

Tog det finaste rostbrödet de hade i Asda (vilket inte säger mycket, engelskt bröd är en tragedi) och stansade ut perfekta rondeller, stekte dem i margarin och fyrade av brandlarmet på kuppen (DET VAR INTE ENS BRÄNT!). De hade tyvärr ingen tångkaviar på Ikea, annars hade det förstås varit pricken över i. Tänkte att riktigt finhackad nori antagligen hade funkat för havssmakens skull, men det fanns ej att tillgå. Arma gott blev det iallafall.

Muka fransk sallad med nypotatis

Sallad, tomat, vårlök, lite överbliven rödlök. Kokta nypotatisar med skal på skurna i bitar. Dressing gjord på senap och vitvinsvinäger, salt och peppar. Enkelt och gott.

Nån sorts rostad blomkål i eldig, krämig sås

A gjorde denna. Minns inte riktigt vad som var i såsen, men den tog länge att laga och skulle reduceras och inte bränna fast och hade typ tre olika chilisorter i sig (?). Också riktigt gott.

Laxtarteletter

Smuldeg gjord på rumsvarmt margarin, vetemjöl och en nypa salt, uttryckt i formar och in i ugnen en stund för att förgrädda. Fyllningen blev slimsor av kallrökt lax, finhackad vårlök, Oatly-fraiche, lite salt och peppar. Toppa med ost, in i ugnen tills skiten smält. Väldigt enkelt, gott kan jag inte uttala mig om personligen eftersom jag inte åt dem, men gästerna öste beröm över skiten.

Rabarbercheesecake

Försökte veganisera ett recept nästan rakt av, och det lyckades bra, med undantag för konsistensen. Som alltså är det viktigaste. Det blev fromage av den istället, med skivade jordgubbar och krispiga havrekexbitar i. Färska mintblad (mynta?) ovanpå. På det sättet gick den ju att rädda, smaken var det inget fel på.

När jag försökte skära cheesecaken och kniven blev kladdig insåg jag att näe, ingen tid i världen skulle ha fått denna att bli fast nog. Använde Vegi-Gel från Dr. Ötker, större mängd än instruktionerna föreskrev för mängden vätska, men det var ändå inte tillräckligt. Får nog experimentera med olika förtjockningsmedel och laborera med mängden, alltså.

Bål med blåbär, hallon och citron

Blåbärssaftkoncentrat, hallon-Absolut, mousserande vin och kolsyrat citronvatten. Två skivade citroner och ett paket hallon. Lite väl åt teini-hållet tyckte jag personligen, hade fått vara mindre sötma och mer citron. Gick åt gjorde den iallafall.


Lejonparten av kvällen tillbringade jag alltså i köket, men att lyssna på uppsluppna konversationer från rummet intill är minst lika trevligt som att delta. Huset är officiellt uppvärmt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s