Mysteriemåndag: Madchestermordet

Tidigt i november 1991 hittas den 34-årige gitarristen Dave Rowbotham mördad i sitt hem i Burnage, Manchester. Mordvapnet, en sorts hammare/yxa som används för murbruk, återfinns snabbt. Ändå förblir mordet olöst än idag. Jag bodde 400 meter ifrån mordplatsen första tiden i Manchester, vilket förstås bidrar till intresset för detta fall.

This cutting from the Manchester Metro News describes the police appeal for information about Dave Rowbotham's

Rowbotham spelade i ett antal lokala band i slutet av 70- och början av 80-talet, däribland tidiga Factory-bandet The Durutti Column, The Mothmen och poeten John Cooper Clarkes bakgrundsband The Invisible Girls. Polisen förhör därför en uppsjö medlemmar inom Madchester-scenen, som vid det här laget är på väg utför, samt även Factorys ledning.

Det klarnar att Dave i praktiken försvann från radarn redan för flera år sen. Han drog sig undan, till synes självmant, och sedan dess har man inte hört av honom. Han tycks alltså inte ha haft vänner kvar inom den lokala musikscenen, men inga fiender heller. Happy Mondays skriver senare en låt tillägnad Rowbotham, och ger låten den oförklarliga titeln Cowboy Dave.


Colin O’Toole, en tolvårig arbetarklassgrabb från Burnage, sitter framför TV:n och äter sina morgonflingor innan skolan. Dave Rowbothams namn och bild dyker upp i rutan, och han blir ordentligt bestört, för han känner igen mannen.

Colin hade nämligen knackat dörr i kvarteret veckan innan mordet. Med hink och svamp i högsta hugg hoppades han få tvätta folks bilar för en slant, med idel igendrämda dörrar som resultat. Den enda som inte drog igen dörren var Dave.

Minnet av denne bohem, tillika heroinist och alkoholist, kom att följa Colin genom livet. Nästan trettio år senare hade han fortfarande inte glömt mannen som gav honom the time of day.


Ja, sen var det ju det här med att Colin började göra musikvideor och reklam som vuxen, vilket han drog nytta av för att som fyrtioåring göra en kortfilm vid namn Cowboy Dave (2017). Filmen är starkt inspirerad av mötet, och vann faktiskt en BAFTA (”brittisk Oscar”). Finns att beskåda på Vimeo, upptar 25 minuter av din tid.

En reaktion till “Mysteriemåndag: Madchestermordet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s