Åkersorkar och vetenskap

Man ska tydligen leva länge nog att bli sina föräldrar, och visst fan har jag suttit och ”kämpat med en text” hela dagen. Skickade iallafall iväg nån sorts final draft åt chefredaktören så får vi se.

Texten gav mig anledning att använda min magister för första gången på länge. Läste om prairie voles i vetenskapliga journaler ett rätt bra tag, vilket i slutändan blev en ytterst svepande grej på ett par meningar.

Why Prairie Voles Fall in Love: A Chemical Romance ...
Prairie voles, en sorts åkersork. Par för livet, föredrar varandra, knullar ändå snett när tillfälle ges, aw yeah.

Det var oxytocin och vasopressin och knockout-experiment och hela faderullan. Antar det är rätt talande att jag skrev texten som .rtf i WordPad, får fortfarande en enorm stressrespons + ångestpåslag av att öppna Microsoft Word.

Det fick mig också att tänka på att man som hard science-inriktad, i mitt fall främst (bio)kemi, förväntas kunna allt möjligt naturvetenskapligt och matematiskt skit. Du som kan sånt här börjar de alltid, och så kommer det en fråga om rymden eller integraler. Skulle du fråga en psykolog om historiska årtal?

Är det för att ämnena alltid buntades ihop på något sätt? I skolkatalogen stod det $NAMN, lärare i historia och samhällslära. Eller $NAMN, lektor i finska. Modersmål och engelska. Huslig ekonomi. Men alltid MATEMATIKKEMIÅFYSIK. Same shit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s