Piss off, Biscoff!

Fick ta hem ett överblivet paket Lotus Biscoff från sessionen igår. Lotus Biscoff är det samma som Lotus Speculoos, men S-ordet ser väl för konstigt utrikiskt ut för den engelskspråkiga världen, medan Biscoff låter sexigt utrikiskt, trots att det är en portmanteau av orden biscuit och coffee. Utmärkt marknadsföring.

Du vet, de här belgiska jävlarna.

Åt förstås hela paketet till frukost, once a binger, always a binger. När jag skulle slänga bevismaterialet föll ögonen på orden ”The original caramelised biscuit”. Jasså, sedan 1932 var det, va? Original?! LÖGN!


I Norden kanske folk mest äter LU Bastogne, vilket är typ samma sak, bara större och trevligt ojämnt räfflade:

I love a brand of biscuits (Lu Bastogne) and want to make a pastry stout  with them. When should I add them?: Homebrewing
Stenade sockerkomaminnen från ett decennium sen.

Men näe du, inte ens Bastogne-kakor, döpta efter en småstad i Belgien, kan göra anspråk på att vara originalet. Det är fan inte ens belgarna som är the real OG’s i sammanhanget. Låt mig introducera: holländsk speculaas!

Förekommer ofta som dylika block i storleksordningen vuxen hand, bara att bryta av och doppa i kaffet. Kring Sinterklaas förekommer också mer traditionella former, typ pepparkaksgubbar av helgonet Nikolaus (AKA Saint Nicholas, AKA Santa Claus).

Förutom karamelliserat socker och kanel innefattar äkta speculaas även muskotnöt, ingefära, kardemumma, kryddnejlika och vitpeppar, ibland anis och pomeransskal, en betydligt mer komplex smakupplevelse. Nederländerna hade tillgång till relativt billiga kryddor från sina kolonier, i Belgien var de däremot svindyra, och speculoos utvecklades som en billigare motsvarighet.

nootskaat en foelie
Now that’s the real gucci shit.

Jag hann äta en hel del speculaasbrokken under mina fem år i NL. För tre år sen skrev jag rentav en låt om skiten:


Some go out in a blaze of glory
I would prefer something slightly less gory
When it’s my time to go, I know what I must do
I’ll go to Amsterdam to bid the world adieu


I’ll be face down in the waters of the IJ
They’ll finally notice when I float on by
The ferry from the station to NDSM
Fish me out the murky depths, sigh, and then


Investigate my blood in order to devise
Just what led to my untimely demise
Won’t find any cocaine, no MDMA, nay
Drug panels all negative yet, lifeless I lay

What really did me in
Is the deadliest of sins
Sloth, pride, lust & co.
Don’t have a thing on gluttony


One-way ticket to Amsterdam
In times of Sinterklaas
Kilograms of crunch I’ll cram
Death by speculaas


Original caramelised biscuit, my ass. Att differentiera en klen kopia från därpåföljande klena kopior är nästan lika tragiskt som att skriva ett blogginlägg om saken. Oroa dig inte, ska se till att lyfta fram ett oefterhärmligt belgiskt original imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s