Tomten som blossar upp

Kabouter Wesley heeft het verkeerde nummer | kabouter ...

Ett belgiskt original: Kabouter Wesley, en temperamentsfull tomte som alltid blir indragen i någon sorts osannolikt och osammanhängande fanskap/äventyr, med Klaus Wunderlichs charmlöjliga elorgelmusik från 70-talet som soundtrack.

Klaus Wunderlich - Sound 2000 (Moog-Organ-Rhythm) | Discogs
Ja, vi säger det, Klaus.

Flamländaren Jonas Geirnaert (f. 1982) började rita seriestrippar med Wesley som motvikt till sitt avgångsprojekt Flatlife (2004), en tio minuter lång animation som vann jurypriset för bästa kortfilm i Cannes det året. Tomtens äventyr blev sedermera ett animerat inslag i det flamländska aktualitetsprogrammet Man bijt hond (2009-2010).

Om du förstår en österbottnisk dialekt och engelska samt har lite fantasi har du antagligen inga problem med att förstå flamländska i sitt sammanhang, åtminstone i skrift. Har du dessutom skoltyska i bagaget är saken biff.

Flamländsk public service-TV, minsann.

En hel del av avsnitten som kräver lite mer språkkunskaper skulle funka hur bra som helst textade till just österbottnisk dialekt, betydligt bättre än till engelska eller högsvenska. Det skulle dock behöva göras ordentligt, inte bara som undertexter, vilket innebär att gå igenom skiten ruta för ruta och ändra pratbubbleanimationerna. Det är mer jobb än det verkar, men skulle fan göra det om folk anmäler intresse.

Nästa gång du träffar på en holländskspråkig person i lämplig ålder, namedroppa Kabouter Wesley och se hur mungiporna förvånat dras mot öronen.

EDIT: Lämnade att kolla lite intervjuer med Jonas Geirnaert på Youtube och fick just veta att farsan hans jobbade för fakking Lotus hela sitt yrkesverksamma liv (!!!!). Ja, bageriet som står bakom kexet jag gnällde på igår. Han skapade bland annat kakan Marsepino. Ei vittu, vad fan är det som händer?

EDIT2: Slut konverter ASCII-smileys till emojis WordPress vittu satan.

En reaktion till “Tomten som blossar upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s