Glada måndagar: Frank i stäin

Bild: Duncan Hull

Denna staty står sedan 2013 i Timperley, Greater Manchester, en småstad vars invånarantal nippa nappa överstiger femsiffrigt, och nä, det är inte någon lustigkurre som har varit framme. Det är helt enkelt Frank Sidebottom.

Bild: A

Bild: A

Okej, kanske du tänker, det var ju lekfullt gammaldags engelskt och naivistiskt pillemariskt charmigt, vem ritade figuren?. Ja du, en bättre fråga är ”vem var.

Being Frank: The Chris Sievey Story review – tender Frank Sidebottom  tribute | Documentary films | The Guardian

Det handlar nämligen inte om någon seriefigur, utan en livs levande karaktär. Frank gjorde radio, TV, musikshower, reportage, illustrationer och allt satan från 80-talet och framåt, älskad av allt från futiskarar i pubbar till småbarn.

Frank var en evig 35-åring som alltjämt drömde om att bli stor inom showbiz. Hans universum innefattade ”shopping for me mum”, ofelbar artighet, shandy (50-50 öl och lemonad, i praktiken fruktig lättöl), blimey!, off-beat-observationer samt en sällan skådad optimism – i hans värld är saker fantastic, och är de inte det är de bobbins. Aldrig en svordom, aldrig out of character.

Här visar han upp sin hemstad för 100 pers:

Här är han i Blackpool, här är han vid Stockport Art Gallery, här spelar han Sunday morning footy, och nedan generar han universitetsstuderande (med frillor som inte kunde vara mer 1997) vid en typisk fresher’s fair.

Tyvärr avled Frank när mannen som kanaliserade honom fick cancer och gick bort år 2010. Hans liv tål verkligen en närmare titt, men det sparar vi nog till del 2. För den som gillar denna sorts brittisk humor är Frank guld.

En reaktion till “Glada måndagar: Frank i stäin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s