Tågtankar: modefascism, ÅA och alléer

Sitter på tåget till Åbo och har precis halat fram min skitiga, dammiga svarta tegelsten till dator. Har kappsäcken packad full med målningar från tonårstiden, kanske man rentav skulle hänga Twiggy-Hitler i Manchester.

Nånting nånting fashion nånting nånting fascism. Det är inte så noga när man är nitton.

Ler i mjugg medan jag tjuvlyssnar på en grupp finlandssvenska studerande som snackar om årsfester och sitzar och det elektroniska biljettsläppet till glöggrundan (PÅ MIN TID var den ingen jävla bar crawl, Biskopsgatan var avspärrad för syftet, minus tjugosex var det 2010 ungar, nevar forget!!!!!, och tack till Axelbandets glögg som värmde så fint, ja, det som inte klottades på halsduken och frös). Mjo, trippen längs med minnenas allé verkar ha tjuvstartat.

Hur definierar man allé, förresten? En allé är en enkelsidig, dubbelsidig eller fler-dubbelsidig (lugn ner dig nu, reds. anm.) trädrad, som ofta finns i anslutning till en väg, vattendrag eller gräns. Ordet kommer från franskans aller – att gå. Jasså du, jag trodde att det var själva vägfan som var allén. Ser man på.

Alléer | Vad är en allé?
Go, go, go, allé, allé, allé.

Åtminstone mer värdeneutralt än att gå i en minneslund, huehuehue. Vad vittu är en lund exakt, annars? Tydligen det samma som en dunge. Vad vittu är en dunge? En mindre samling träd, not otherwise specified. Allé = fin fransk formation, lund = delokaliserad distribution. Janå, då är det nog fråga om mer av en minneslund ändå.

Under ett lager jord hittade jag till exempel precis minnet när X betalade min HSL-böter på 80 €, vid tillfället det mest romantiska någon nånsin hade gjort för mig (även när man beaktar faktumet att det var han som medvetet gav mig sin spanske/sydamerikanske (?) rumskompis lokaltrafikskort). Det fanns liksom inte så mycket att sätta emot när det kom fram mies, 25 på kontrollantens skärm, det var inte så progressivt med kön och sånt 2011 ännu vet du.

I en lövhög hittade jag även Ella ja Aleksis låt Yöjuna Rovaniemelle, med odödliga textrader som lähetään Rovaniemelle siis, tämä on yöjuna kasi kuus viis och esille lelut, paperit ja tussit, juna on parempi kuin autot ja bussit.

Humppila låter annars som ett fiktionellt finskt samhälle. Det kanske det är, inte skulle jag veta bättre. Jaha, nu sitter jag plötsligt och läser om vittu Åbo-Toijala-banan som en annan autistkliché, måste sätta stopp för det här nu och lösa korsord istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s