Östersjöjetset

Krånglade min stora kappsäck nerför trapporna från ovanvåningen på tågvagnen, sen ut ur tåget, sen uppför trapporna till steissin. Ställde mig och stirrade på de beiga jävla bagageuppbevaringsboxarna ett bra tag. Liksom år 2008 tar de bara 3 € i mynt, och liksom år 2008 utstrålade de olust. Fick lov att konstatera att traumat fortfarande lever kvar. Det lär bli en så kallad storytime vid nån point.

Tog alltså spontant in på Park Hotel i några timmar, behövde komma bort från folk och stänga en dörr om mig medan jag jobbade. Kollade till vänster när jag släpade på kappsäcken mot centrum och drogs in tack vare retroskylten. Fick ett charmigt litet rum som uppfyllde mina behov: duscha, sminka, äta, jobba, vila.

Ja, alla utom ett.


Noterade också att antalet massagesalonger med fördragna gardiner och suggestiva silhuetter på skyltfönstren har ökat i antal ytterligare sedan jag bodde i Åbo. En del av dem marknadsför även domineringstjänster. Hytta-med-näven-nivå på det.

Träffade en gammal vän från studietiden på två öl vid Hospoda. Han var rätt sliten och inkörd i vardagsspåret när han slog sig ner, men var betydligt mer avslappnad efter de två timmar vi hade tillsammans. Jag drack en vinbär-salmiak-öl som hade samma färg som mitt hår, riktigt god, samt en svart kaffe.

Det tunga artilleriet kom väl till pass. Drog nämligen en nitlott vad beträffar färjan: studerandekryssning. Dun dun duuun. Jag var ohjälpligt förtappad i en sjö av blonda, högljudda promillehuvuden som alla såg ut att heta Sami eller Siiri. De började plötsligt sjunga om nån jävla orava så att rösterna skallade i terminalen, ljudet var öronbedövande. Misantropimätaren slog i taket.

Piano bar is love, piano bar is life.

Överlevde resan genom att sitta med 50+:arna som satt utströsslade i pianobaren. Älskar dess skamlösa daterade dekor. Ah, ljuva 80-tal. Inga smartphones, inga influencers, bara alkoholism, hårspray, fula säckiga kostymer och kedjerökning.

Fick stå och vänta i tjugo minuter vid ankomst, B antog att jag skulle komma med Viking Line, men jag kom med Silja. Tydligen är det otänkbart för ålänningar att åka Silja, så jag gjorde min första faux pas innan jag ens hade satt fot på ön.

Har nu varit i Mariehamn i ungefär ett dygn. Har chillat med B och hans brorsa idag, riktigt trevligt. Åt en god dhal vid Leva Börman och for därefter till Kantarellen för att panta och handla inför festen imorgon. Ska laga tarteletter igen, lax åt de som äter sånt och vege åt mig själv och vem som nu vill ha. Träffar min egen bror en sväng på eftermiddagen också. Nu börjar det däremot fan bli dags att stjälpa i säng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s