Egentid =/= ensamtid

Fy faaaaaan vad skönt att vara ensam igen, det har byggts upp ett tryck under de senaste två veckorna. Känns ungefär som sömnbrist, ett konkret behov som måste tas igen.


För typ en månad sedan hörde jag en tjej på radion prata om ett ord hon uppfunnit: alonement, en kombination av alone + contentment (nöjdhet). Detta i kontrast till det negativt laddade loneliness. Undrade först varför ordet solitude inte funkar, men när hon började snacka om bok och podcast trillade polletten ner. Mycket riktigt, hon har registrerat ordet som varumärke i UK.

Hemsidan är tydlig i sin utformning. Millennialpasteller: check. Rundat typsnitt: check. Movement, journey och community-terminologi: check. Artiklarna har titlar som the books you need to feel seen in your solitude (min emfas). Det verkar vara fråga om en paketering av konceptet me-time åt samma köpstarka målgrupp som göder wellness-industrin: inkännande kvinnliga professionals i åldrarna tjugofem till femti som intresserar sig för välmående och sekulär andlighet.

Jag tillhör inte målgruppen för alonement och tycker därför att konceptet är lite tragiskt. Hade helst sett att det inte skulle krävas en writer/branding expert för att dra ihop en for profit-rörelse där kvinnor stöder varann till att antingen täckas ta sig egentid eller leva med sig själva över huvud taget. Det finns dock bevisligen ett behov av detta, och att stöda folk till att göra det de vill göra är ändå ett av de mest hedervärda sätten att tjäna pengar.


Painting Warhammer Fantasy Lizardmen Saurus Warrior Army ...
Klassisk meditativ spergsysselsättning.

Egentid kan innebära att sitta i en källare och måla Warhammer-figurer lika väl som en blöt kväll med ”bästa tjejerna”. Upplever att ensamtid är något annat, en distinkt grej. Vissa skyr det som pesten, andra tycker det är skönt ibland, några har rikligt med ensamtid som konkret basbehov. Jag behöver det, och då menar jag ensamensam.

Sitta ensam på en buss med endast en annan passagerare på övre däck? Inte ensamtid. Någon är hemma men befinner sig i andra delen av huset med tre stängda dörrar mellan? Inte ensamtid. Husdjur är fortfarande andra levande varelser att ta hänsyn till. Vissa växter kan fan också ha en stark närvaro.

9 Dark Dramatic flowers | Black flowers | Dramatic plants ...
*spontan astralprojektion*

För övrigt trodde jag fram tills nu att vi hade ett ord för verkligt positiv ensamhet i svenskan, egensällskap. Det är självförklarande och kommer naturligt, antog helt enkelt att det fanns. DuckDuckGo ger dock bara tre träffar… varav alla är från denna blogg. Inte ens Google har fler exempel att komma med, bara träffar med grammatikaliska felkonstruktioner (typ min egen sällskap). Kanske man borde registrera ett varumärke, huehuehue.


Rundar iallafall av detta autismosande inlägg med en riktig cherry on top: E1M1 från spelet Quake (1996) på ett oskilloskop, ursprungligen publicerad under mellandagarna år 2014. Vet inte hur många gånger jag har kollat på videon sen dess, den är närmast hypnotiserande. Projektet är dessutom gjort av en finne. Skoj!

En reaktion till “Egentid =/= ensamtid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s