Värstingpojkarnas återbesök

Stod och petade i mig kikärtor en och en medan jag väntade på att sätta formen i ugnen och kom av någon anledning att tänka på Fight for Your Right Revisited (2011), en kortfilm skriven och regisserad av Adam Yauch, mer känd som MCA i Beastie Boys. Du vet, duden i läderjackan i videon till (You Gotta) Fight for Your Right (to Party) från år 1986. Öppningsscenen i Fight for Your Right Revisited tar vid precis där originalvideon slutade.

Det var N som först visade mig Revisited kort efter att den kom ut, detta utan att svara på mina ängsliga frågor om vad det är han tänker lägga på. Blev inte besviken.

Vissa tycker Revisited är puerilt skräp, andra tycker den är high art, många snöar in sig på att namnge den miljon olika A-listers som förekommer. Säga vad man vill om Beastie Boys, men ledstjärnan har alltjämt varit eget jävla uttryck. Är själv mottaglig för den skaparglädje som spritter omkring genom hela halvtimmen, tycker den är riktigt skoj och gillade albumet låtarna är tagna från.

Det finns dock mer att ta fasta på än så. It hits different i skenet av att Yauch fick en cancerdiagnos år 2009 (vid tillfället kallad ”very treatable”) och alltså kämpade mot cancer under projektets gång. Han dog ett år och två dagar efter kortfilmens LA-premiär, 47 år gammal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s