Textfilephile

Längtar du till tillbaks till tiden innan TikTok, Facebook, Twitter och Instagram? Många tycks göra det. Nostalgin kring Myspace, Berusad, Helgon, Lunarstorm, vBulletin-forum och MSN är vida utbredd.

Tycker du å andra sidan att Flash, Google, Altavista, ICQ, Netscape Navigator och Mosaic fortfarande känns som nymodigt krafs och att IRC, MUD:s, Gopher, Usenet och BBS:er var grejer, ja, då är du antagligen 1. en till åren kommen nörd och 2. ett fan av textfiler.

 /\\ /\\      \ 
 /| || ||      \\ 
 || || ||  < \,  / \\ ,._-_  /\\  \\/\\  < \,
 ||=|= ||  /-|| || ||  || ' || || || ||  /-||
 || || || (( || || ||  ||  || || || || (( || 
 |, \\,\\  \/\\  \\/  \\   \\/  \\ \\  \/\\

Sori om du läser på din telefon. Such is the nature of the ASCII beast.

Mina slutligen ej materialiserade dreadfalls i svart och neongrönt fick mig att tänka på en annan grej i svart och neongrönt, nämligen:

Knappt sextio tusen .txt-filer, främst från åren 1980-1995, allt från gotiska ASCII-fonter till the Anarchist’s Cookbook-grejer, från humor till hacking, från sex till sci-fi, från phreaking till piratkopiering, ockultism och fan och hans moster. Botaniserade där en hel del i högstadiet.


Ibland är det bra med historisk förankring. Drog till exempel på munnen åt detta öppna brev från år 1982.

När författaren började med elektroniska anslagstavlor (BBS:er) för fem år sen, ja, då var det the golden age, det fanns en community som brydde sig. Nu är det för många servrar, folk kommer bara för att ladda ner det de vill ha utan att bidra, upprätthållarna har mindre kunskap, man kan inte längre vara anonym, staten försöker begränsa användningen, etc. Massor med folk verkade ändå tycka att det här med att ringa till elektroniska anslagstavlor med modem var ganska huippu: fenomenet blev bara större och större ända fram tills mitten av 90-talet.

Uttrycket The September that Never Ended myntades på Usenet, en annan föregångare till the World Wide Web. I september varje år fick en armé nya universitetsstuderande tillgång samtidigt, givetvis utan att observera korrekt ”nätikett” (ok boomer), varför kvaliteten på inläggen ansågs sjunka temporärt.

Fler och fler amerikanska hushåll fick upp ögonen för nyhetsgrupper med tiden, och långtidsanvändare som tyckte att Usenet-upplevelsen hade förstörts av en konstant ström nykomlingar muttrade därför om Eternal September. När inträffade detta? 1993.

T-paita från tidigt 90-tal. Bild: Kevin Marks

En early adopter har per definition haft längst tid på sig att följa utvecklingen. Med nybyggarandan som referensram är det inte konstigt att det mesta suttar i jämförelse (såvida personen inte är involverad i och entusiastisk kring konceptets fortsatta utveckling). Nostalgi och selektivt minne är onekligen en utmärkt grogrund för bakåtsträveri och det-var-bättre-förr, men vägen vi färdas, den bär bort och aldrig tillbaka (snott från en Flashback-signatur, antagligen en dikt eller låttext).

Med det sagt kan vägen bli en loop-de-loop ibland. Carmageddon (1997).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s