Glada måndagar: Uppblåst och upplåst

När jag läste att det ska arrangeras ett elektronisk musik-event vid Victoria Baths i Manchester senare denna månad lät det på något sätt bekant. Sen håksade jag visst fan, Hacienda-folket gjorde en grej vid namn Wet där en söndag i november år 1988. Factory Records- och tillika Granada TV-legenden Tony Wilson var givetvis på plats.

”I had heard about this party as some sort of era defining happening……and then I saw this video. The place is half empty and the whole party seems like it was planned as a 10 year old’s birthday party but the invitations got sent to the wrong group of people.” –imacopuidiot, Youtube

Wilson vadar runt i nånting som vanligtvis är förbehållet skalliga dudes på fetischklubbar och försöker att inte tala om acid medan han som designar gummikläderna kör en modevisning i vattnet. De är enligt utsago all the rage, vilket jag mycket väl kan tänka mig. Den belgiska new beat-scenen och Illinois-industrial är två exempel på väldigt fetischvänliga genres som var poppis då.

Lords of Acid music, videos, stats, and photos | Last.fm
Straight outta Antwerp: Lords of Acid.

Vidare förekommer oförklarliga saltkvarnar och originaltrummaskiner som nu går för tusentals euro, E:ade kids som flåtar runt på gigantiska uppblåsbara… ja, vad det nu ska föreställa, synnerligen asynkroniserad vattengymnastik, samt en av låtskrivarna med Never Gonna Give You Up på sitt samvete (ja, precis den) som kallar ACIEEEEED det bästa sedan Beatles.

Wilson snackar med Hacienda-DJ:n Graeme Park om att scenen attackeras både av förfasad mainstreammedia och elitister som är sura över att deras grej plötsligt har blivit massiv hos massorna. Roligt åter igen att koncept som att verktygen har blivit billiga och lättillgängliga och att vem som helst muka kan göra musik och musikvideor var en grej redan då… but it’s got to be good, you know.

A Guy Called Gerald spelade vid Wet och kommer göra det vid Red Bull Unlocked också, mer än trettio år senare. Kan hända jag masar mig dit för att se karln göra sin grej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s