Vox(ra) (im)populi

Det börjar sina i Voxra-burken, har cirka två veckors förbrukning kvar. Kontaktade min nuvarande läkarstation i UK i början av veckan för att reda ut möjligheterna att få det utskrivet off-label, betalar fullpris utan ersättning genom att importera från Finland.

Nämnde att jag:

 • började med bupropion i Finland 2013 och fortsatte i NL fram tills 2016
 • främst slutade på grund av kostnaden (studerande) och trodde jag skulle klara mig utan
 • funderade på att återuppta medicineringen redan 2019
 • känner till att preparatet endast används som rökavvänjning i UK
 • inledde off-label-processen i Salford hösten 2020 men hann flytta därifrån innan utfallet
 • för närvarande har ett aktivt recept från Finland
 • har räknat ut att ett inhemskt recept kostar en tredjedel av vad jag betalar nu
 • har testat åtminstone en substans inom de främsta typerna av antidepressiva från sexton års ålder framåt
 • anser att bupropion med råge både ger störst effekt och minst biverkningar i mitt fall

En av läkarna vid stationen svarade kort därefter att:

 • bupropion endast är godkänt för korttidsbehandling vid rökavvänjning i UK, vilket jag ju påpekade
 • bupropion inte innehar licens för användning mot depression i UK till skillnad från andra länder, vilket jag ju påpekade
 • bupropion knappt används mot depression i UK i praktiken alls, vilket jag ju påpekade med off-label-begäran
 • det finns många andra mediciner som är godkända som kanske inte har testats, av vilka jag ju påpekade att jag har testat ett flertal
 • de inte är villiga att skriva ut bupropion
 • jag kan fortsätta skaffa bupropion från Finland och att de lägger en notis i journalen
 • jag kan boka tid om jag vill diskutera medicinbyte. MVH.

Översatt betyder det förstås nä hördu, det är för mycket pappersarbete att övertyga myndigheterna som kommer grilla mig om varför det är en lämplig medicin. Jag är inte bekant med bupropion mot depression och har inte tid att sätta mig in i saken, är inte beredd att driva ärendet när jag inte ens känner till din exakta symptom- eller behandlingshistorik. Kan du nu inte bara äta nånting mindre exotiskt och mer välbeprövat i UK om du vill ha det via NHS?


Har skickat en snabb förfrågan till MHRA, Storbritanniens motsvarighet till Fimea eller Läkemedelsverket, eftersom jag är uppriktigt nyfiken på varför indikationen saknas i just UK. Att ett preparat är godkänt för en viss indikation på de flesta håll i världen men inte i enstaka länder kan nämligen bero på allt möjligt.

Myndigheter gör olika bedömningar vad beträffar risk vs. nytta beroende på vem som sitter på vilken stol. Ibland ansöker tillverkaren inte ens om godkännande för en viss indikation av strategiska skäl. Ibland förblir ett preparat obskyrt inom läkarkåren på grund av marknadsföring eller tungt vägande praxis som favoriserar annat.

Off-label-förskrivning existerar just för att det måste finnas utrymme för individuella bedömningar bland allt detta. Det går inte att peka på vetenskapliga rapporter och säga jamen, du borde ha lika stor nytta av denna i dessa trakter väletablerade grej för att preparaten har liknande effektivitetsprofil på gruppnivå. Tänker inte kasta in handduken än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s