Glada måndagar: Obskyra traktenfakta

Det finns en del märkvärdiga Manchester-grejer som vanligen inte omnämns, så här kommer lite fakta av det mer obskyra slaget.


Chetham’s Library

Det första allmänna biblioteket i England instiftades i Manchester år 1653 och har varit i kontinuerlig användning i sisådär 370 år. Affärsmannen Chetham insisterade uttryckligen ”[R]equire nothing of any man that cometh into the library”. Själva byggnaden uppfördes i sandsten redan år 1421, vilket torde betyda att den tillhör den arkitektoniska strömningen Jävligt gammal.

Svart trä, mer dark academia kan det omöjligen bli.

Let’s get physical

John Dalton var verksam i Manchester när han fick för sig att materia består av atomer i början av 1800-talet. En viss karl vid namn James Prescott Joule var elev hos Dalton och funderade på det här med termodynamik ett par decennier senare, så din högstadielärares franskinspirerade uttal av SI-enheten kan du glömma. Drygt hundra år efter Daltons atommodell skapade Ernest Rutherford den första artificiella kärnreaktionen och därmed den moderna kärnfysiken vid University of Manchester, och år 2010 fick två forskare nobelpriset i fysik för det en ynka kolatom tunna materialet grafen.

Eller så bara disken vid en piercingstudio.

Vegetarianism

Den moderna vegetarianismrörelsen grundades i Manchester år 1847 i.o.m. the Vegetarian Society. En pastor från Salford tolkade bibeln som att allt levande har en själ som gud har ploppat dit och att det därför är ganska paha att döda och äta djur. Folk tyckte sjaå, vetcha he och på den vägen var det. Numera tillhandahåller de varumärkning av produkter som uppfyller vissa krav, kanske du har sett dem på internationella livsmedel.

Rolls-Royce

Två herremän vid namn Rolls och Royce möttes vid The Midland Hotel i Manchester år 1904 och resten är historia. Sjukt hur det fortsättningsvis kan vara ett så välkänt märke. När det kommer till utpräglade lyxbilar ser jag främst Jaguarer och Bentleys tycker jag, inte så många bevingade motorhuvsornament. Ornamentet heter tydligen The Spirit of Ecstasy och det är ju onekligen lite skoj med tanke på stadens senare kapitel i ravehistorieböckerna.

Fotbollslegenden George Best med sin nya Rolls-Royce, denna bilarnas Rolls-Royce, typ 1972.

Coronation Street

Den rikssvenska långköraren Rederiet (1992) sändes i tio år och gjordes i 318 avsnitt, men det är inget emot Coronation Street (Corrie), världens längst körande långkörare. Såpoperan i fråga har nämligen varit en grej sedan 1960 och har visats på Sveriges TV4 i omgångar. En av skådespelarna har varit med ända från starten och har alltså spelat in 4119 (!!) episoder av denna skildring av arbetarklassliv i en fiktionell förort till Manchester. Serien som helhet har över tio och ett halvt tusen episoder och utgör alltjämt primetime-TV.

Bara barnet.
Barnens barn har barn.

Datorn Baby

I juni 1948 kördes ett program på datorn Small Scale Experimental Machine (SSEM, ofta kallad Baby) från eget elektroniskt minne vid University of Manchester, och därav hade världen bevittnat den första datorn som funkar med principen stored program. Över ett ton vägde fanskapet och ändå hade den mindre kraft än en vanlig miniräknare. Det tog Baby femtiotvå minuter och 3,5 miljoner uträkningar innan den spottade ur sig rätt svar.

Rappa på, Plåtniklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s