Kajs potentaste dag

Lyssnade ikapp diverse poddar på bussen till Manchester igår, däribland Ted och Kaj. När jag såg rubriken ”Kajs lyckligaste dag” (9.3.2022) tänkte jag att han kanske har vunnit det där litteraturpriset han är nominerad till, men icke sa nicke, det var en trevlig medicincocktail i samband med en nyckelbensoperation som åsyftades. Underhållande lyssning, särskilt för en insatt.

Att fentanyl är ”hundra gånger starkare” än det ena och det andra hör jag ofta slängas omkring, så även av Kaj, men ”starkare” är en lite förvirrande term. Det är nämligen skillnad på potens och effektstyrka. En vanlig oral dos paracetamol ligger till exempel på 500-1000 mg, men tar du diklofenak (Voltaren) istället räcker det med 50-100 mg. Betyder det att en Voltaren-tablett har tio gånger starkare effekt än en Panadol? Icke sa nicke.

Måste ta tillfället i akt att ta fram rotting… öh, pekpinnen och rätta till professorsglasögonen här, va. Svepande och förenklat blir det oundvikligen, men jag ger det ett försök.

Sexiga kurvor. a. u. = arbitrary units, ersätts med den effekt man råkar vara intresserad av att studera.

Efter en snabb titt kan vi konstatera att kurvan för läkemedel B har mer skjuts i början (potent) men planar ut vid en respons kring 0.5 = 50 %. Vi kan också konstatera att läkemedel A:s kurva är rätt trög (icke-potent), men också att den uppnår en respons på 100 % till sist. Läkemedelskoncentrationen ökar ju längre högerut vi kommer på x-axeln.

För att få till stånd 25 % respons (första streckade linjen) krävs det alltså långt mindre koncentration av läkemedel B än av läkemedel A. Vid koncentrationen då läkemedel B nosar på att uppnå sin maxeffekt utövar läkemedel A bara sisådär fem-tio procent av sin maxeffekt. För att uppnå en respons på 50 % krävs i detta fall lika hög koncentration av någondera. Efter den punkten är det bara läkemedel A som kan klämma fram en full respons.

Potens handlar kort sagt om hur hög koncentration av läkemedlet som krävs för att uppnå en viss respons, det säger inget om läkemedlets maxeffekt. Fentanyl är mer potent än heroin (diacetylmorfin) men mindre potent än carfentanil.

Jämförelse av hur mycket som krävs för att en genomsnittlig vuxen ska kola vippen.

När folk snackar om att fentanyl är så och så många gånger ”starkare” än morfin eller heroin menas potens = dosering, inte maxeffekt. I själva verket har det gnällts spaltmeter på Bluelight och 420chan ända sedan det blev vanligt att blanda ut herska med fent eller rentav sälja bara bankat fent. Skitlätt att överdosera, kort halveringstid, obönhörligt toleransbygge. Allt detta och dessutom mindre euforiserande enligt de flesta. Varför i hela helvete blev det en grej, alltså? Billigt att syntetisera och effektivt att transportera. Follow the money.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s