Röd förvirring

Har man bott i tre länder är det lätt hänt att det blir råddigt med vad som är röd dag eller inte. Kristihimmelsfärd och trettondagen är röda dagar i Finland, men endast kristihimmelsfärd är det i NL och varkendera i UK. Långfredagen är röd dag i UK, men inte NL eller Finland. Annandag pingst är röd dag i NL och var det förr i UK men inte längre, ej heller i Finland.

Sen tillkommer grejer som till exempel Konings-/Koninginnedag i NL, som bytte datum när Beatrix abdikerade, och Bevrijdingsdag är minsann bara en röd dag vart 5:e år. Det gäller också att hålla koll på de bank holidays som UK har av någon anledning.

The term is used in the UK, its former territories, and a small handful of other European countries, and while both ‘bank holiday’ and ‘public holiday’ can both be days off and used interchangeably, there is a technical difference: a ‘bank holiday’ is derived from statute law and a ‘public holiday’ is derived from common law.

Voi vittu, ångrar redan att jag ställde frågan. Hoppas jag aldrig behöver ansöka om medborgarskap och kunna sånt här, känner praktiskt taget smaken av dammig domarperuk i käften. Du får kolla upp det själv om du prompt blev nyfiken.

Fick dock förklaringen till varför hyran inte for ut via standing order måndagen den 3:e januari detta år, höll på att bli nervös. Lördagen den 1:a januari var nyårsdagen, och därmed var måndagen den 3:e New Year’s Day observed, tydligen får man en dag till godo ifall fanskapet lyckas infalla på en helgdag.

Sen är givetvis länderna som utgör UK faktiskt, tja, skilda länder med varierande helgdagar, och skillnader mellan Skottland och England är som bekant relevanta i mitt liv. Vidare har vi också alla gånger man sneddat ner på hörnan för att tvätta eller köpa franskisar eller dylikt i NL eller UK och det har varit lapp på luckan, för jå fan, det är ju Diwali/Holi/Chinese New Year/Golden Week/Eid al-Fitr/Eid al-Adha.

Min point är att annandagen torde vara den sista påskhelgdagen i både Finland och UK, vilket innebär att ledigheten är slut idag. Den hade gott kunnat fortgå i en dag eller två till, men vad fan.

Orange ”doesn’t rhyme with anything”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s