Olikriktad besiktning

Den som någonsin har bott i en glesbygdskommun vet att personbilen är totalt jävla oumbärlig.

Kommer att tänka på när jag skulle besikta bemun och den svenskspråkige besiktningsmannen (som jag också minns som rätt attraktiv, ett faktum jag nu väljer att nämna fastän det har absolut noll betydelse för min point, om inte annat för att jämna ut alla gånger kvinnliga karaktärers utseende beskrivs helt lyriskt eller ytterst äcklat så att man ska fatta att hon är totalt unfuckable i D&D-kampanjer, något som även illustreras av att tokens som föreställer män har en enorm bredd, medan det tog mig flera minuter att hitta en kvinna som ser ut att ha under 16 men över 8 i CHA [den naturliga skalan för människor i spelet går från 3-18]).

…ja, alltså, han anmärkte på vad det nu var, kanske att bromsarna tog lite för ojämnt eller nånting med lamporna, minns inte, men han klargjorde iallafall att det tyvärr skulle bli till att komma tillbaks när det är fixat. Detta var på det närmaste besiktningskontoret, dvs. i Vasa.

Fick grejen fixad vid en verkstad i hembyn men hann inte få en tid till eftergranskning innan det var dags att köra tillbaks ner till Åbo, så jag ringde och frågade ett besiktningskontor från samma kedja om det skulle gå för sig att göra eftergranskningen där. Det hörde tydligen inte till vanligheterna att man gör så, men jag hade en kopia av protokollet, så han gick med på det.

Det var en äldre finsk herreman som gjorde jobbet denna gång (totalt unfuckable). Han verkade rätt surmulen och jag var en jänta på sisådär 21 år, dvs. en ålder då man lätt kan tänkas ta illa vid sig av surmulna finska gubbar som verkligen inte tycker att det är charmigt att man talar en lite knagglig finska, så jag var lite nervös medan jag satt och drack kaffe på kontoret.


När han stegade in igen såg han om möjligt ännu surare ut. Han pekade på pappret med hela handen och rabblade upp en lista på fem-sex nya grejer som ännu måste korrigeras och voi voi, inte var ju bilen alls i skick inte, det måste jag ju förstå, jag måste minsann se till att de fixas och sen komma på eftergranskning. Igen.

Så stor skillnad var det alltså på Åbo som har kollektivtrafik och Kust-Österbotten som inte har det. I Pampas förstår man att folk behöver bilen (som lätt kan vara femton-tjugo år gammal, äldre bilpark än i stan) för att åka ett tvåsiffrigt antal kilometer till matbutiken och att det inte går att börja kråta om allt möjligt, bara sånt som utgör en konkret säkerhetsrisk.

Givetvis gjorde jag eftergranskningen i Vasa nästa gång utan att åtgärda ett skit av gubbens påpekanden. Gick den igenom? Klart som fan det, no questions asked.

Min point är att jag vill rikta ett särskilt tack åt de indier som sitter i Bengaluru eller Hyderabad eller Mumbai och gör tutorials med några hundra visningar på Youtube där de antar att jag är en ung man som vill 3D-modellera en Porsche 911 som är så svart att den glänser i blått eller en Lamborghini Aventador med belysning undertill när jag i själva verket är en snart 32-årig kvinna som försöker göra en rostig vinröd VW Jetta från ’95 till Trevor.

Referensbild. Idag lärde jag mig också att den konstiga metallicfärgen på 90-talsbilar som folk inte kan enas om huruvida är mörkblå eller mörkgrön heter ”Sequoia Green” så TJI FICK DU, SENASTE EXET, SKAFF GLASÖGON (det har han redan).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s