Äta snorbilligt, del 3

Det är relativt lätt att hålla kroppen vid liv på billiga ingredienser, men det gäller ju att hålla själen vid liv också, och att äta saker med grytkonsistens dag ut och dag in kan leda till torftig moral. Biffar, pulled pork, kebab, korv, kycklingbröst, panerade filéer eller vad fan som helst med mer intressant format berikar helt enkelt livet.

Jag tycker inte det är najs att berika sitt liv genom att beröva ett annat, så det är uteslutet, men köttsubstituten är minst lika dyra som äkta vara… såvida man inte gör dem själv. Av vittu vetemjöl.

Huehuehue seitan låter som s– WE GET IT.

Har du celiaki eller är glutenkänslig är detta tyvärr inget för dig, eftersom seitan per definition är en glutenbomb. Det tar också ganska länge att laga, men största delen av arbetsmomenten är passiva – vattenbad, vilotid i kylen, marineringstid och sånt – och så går det ypperligt att frysa in. Vid knådningen kan man dessutom passa på att få ut inneboende aggressioner.


Elias Lacanne, AKA Awesome Vegan Dad, har gjort en hel del seitan i sina dagar. Här följer ett kollage av några grejer han har svängt ihop under åren (recept här):

Dessa recept är gjorda med rent glutenmjöl (typ 9,50 €/kg), och ett recept tar oftast 300±100 g av den varan i anspråk. I övrigt tillkommer en tesked eller matsked av både det ena och det andra för kryddning, färg och i vissa fall konsistensfinlir, men det är fråga om rediga satser färdig produkt. För vissa av recepten måste jag också påpeka att det är uteslutande matberedare med degkrokar som gäller för att det ska bli bra.

Men Madrona, vem vittu har en matberedare?

Har du tur kan det hända att morsan fick en till julen 1983 och använde den hela två gånger, en företagsamhet som hon ska ha kredd för, och då är det ju bara att skrapa bort de fossila degresterna och sätta igång. Om du inte är så lyckligt lottad är det dock verkligen inte något att sörja över, de vackra bilderna ovan är snarast att betrakta som sådant man kan göra anspråk på med tiden.

Absolut billigast blir det nämligen att göra en stor, fin klönt med allroundseitan genom att tvätta bort merparten av stärkelsen från VVV – vanligt vittus vetemjöl. Ingen matberedare krävs, och ingredienskostnaden landar på 96 cent. Sen ska fanskapet ångas i 75 min, vilket med någon sorts genomsnittlig jävla elspis och Vasa Elektriskas nuvarande elpris på 30 cent/kWh blir typ 86 cent i tillagningskostnad = 1,82 €. Du får betala dubbelt mer än det för en fyra gånger mindre mängd butiksköpt naturell seitan.

Instruktioner finnes här. Elias har rentav svängt ihop en ytterst pedagogisk video:

Stillbild: Ett stycke itudragen, marinerad klönt.

Det tillhörande soundtracket ger mig för övrigt flashbacks till en storytime jag har suttit och filat på. Lol.


Aptitligheten själv.

När jag studerade i Åbo brukade jag ibland äta kycklingslimsor i färdig honungsmarinad. Det kostade typ tre och nånting för ett paket på typ trehuntti gram och räknades som ”billigt kött”. Att en honungsmarinerad produkt kostar mindre än naturell dito, vilket den alltid gjorde och fortsättningsvis gör har ju en förklaring, men nåja; Pirkkas dito kostar iallafall 9,09 €/kg i skrivande stund, proteininnehåll 16 g/100 g otillagad, medan hemgjord naturell seitan har någonstans kring 20-21 g protein per 100 g otillagad, och detta för den trevliga kostnaden 2,28 €/kg.

Men Madrona, brukar de inte juba nånting om fullvärdiga proteiner och skit?

Jå. Vad beträffar gluten är det endast den förhållandevis låga mängden lysin som gör att det inte kvalar in som fullvärdigt, så att leva endast på seitan rekommenderas inte. Genom att fortsättningsvis äta kikärtor och linser och svarta bönor och annat vegeblafs på regelbunden basis är det dock bara att tuffa på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s