Jag bodde 24 år av mitt liv i Finland utan att bry mig om varken kaffe eller té annat än sporadiskt kaffedrickande i korta perioder, och i NL drack jag bara en kopp svart kaffe på morgonen, men något slog slint i skallen när jag flyttade till Nordengland.
Att på landsmännens vis tillsätta en skvimpel (växt)mjölk i starkt, svart té visade sig vara en total gamechanger, förnöjsamheten som sakta sprider sig inifrån är svårslagen en regnig och fittig dag. Med en så kallad tea cosy håller man tékannan rykande varm länge, och därmed sitt inre varmt och trevligt.
Varken kaffe eller té har några riktigt bra surrogat så vitt jag vet, och i den frågan är jag personligen beredd att prioritera och undvika de nedersta hyllorna… såvida det inte gäller Finland, tydligen.

När det kommer till sötsaker är godis, glass och sånt oftast svindyrt, och det som inte är det tenderar att vara kvalitetsmässigt undermåligt till en sådan grad att det bara gör mig sur och inte tillfredsställd någonstans… förutom gelatinbomben Click Mix, med anledning av stenade rosenfärgade nostalgiglasögon.

Lösgodis är dock absolut mest prisvärt när det kommer till snask. Ibland har de större affärerna erbjudanden som pressar ner priserna till 4-6 ege per kg, alltså mellan hälften och en tredjedel av kilopriset för färdiga påsar.
Problemet är dock att det iallafall för mig är stört omöjligt att ansamla ett godislager. Out of sight, out of mind stämmer för det mesta, men i fallet godis hjälper det inte ett skit. Finns det godis i huset pockar det fan på uppmärksamhet var tionde minut tills hotet är eliminerat, och allt jag köper hem i den vägen konsumeras oundvikligen samma kväll. I sin helhet. Om det så är ett kilo. Eller ja, ett lager med hårda godisar kan finnas kvar på bottnen av påsen till nästa dag, men det är typ det.
Att hitta balansgången mellan att känna sig totalt barskrapad/deprived och totalt frosseri/tröstätning har därför varit svårt. Lösningen skulle gärna få involvera något som inte har samma dragningskraft till skåpet, och gärna något med högre tröskel än att bara gå dit och öppna det för omedelbar tillfredsställelse; något som kräver åtminstone ett visst mått ansträngning innan belöning… och gärna ännu billigare än lösgodis.
Följande ingredienser är definitivt inget jag skulle äta med sked:
- specialvetemjöl 0,59 €/kg
- strösocker 0,89 €/kg
- kakaopulver 9,95 €/kg
- potatismjöl 1,98 €/kg
- havregryn 1,35 €/kg
- florsocker 2,70 €/kg
- vanillinsocker 9,94 €/kg
- ljus sirap 2,99 €/kg
- mörk sirap 3,00 €/kg
- majsstärkelse 6,48 €/kg
- rypsolja 4,43 €/l
- kokosflingor 9,95 €/kg
- kanel 11,25 €/kg
- bakpulver 9,50 €/kg
- matsoda 4,99 €/kg
Tillsammans blir de dock bakningsmagi. Därtill tillkommer kikärtsspad (aquafaba) som tillagningsbiprodukt av dito, eller ägg om du äter det, (växt)mjölk, margarin och jordgubbssylt från kylen.
Notera bristen på hushållschoklad, vittu chokladkross och chocolate chips och grejer, marsipan, mandelmassa och annat som går att äta rakt av – de är dyra i sammanhanget och skulle framför allt inte överleva. Om gottatanden värker riktigt akut brukar jag typ göra varm choko (växtmjölk + kakaopulver + socker) för just den där varma förnöjsamheten, förvånansvärt mättande.

Om du inte är van vid att baka föreslår jag att du tar en ouija-bräda (24,90 € men betalar av sig över tid) och kanaliserar en österbottnisk fammo, så ska du få se att det blir åka av, inte har hon något bättre för sig. Med ovanstående ingredienser kan hon till exempel hjälpa dig att svänga ihop:
- plättar
- söta pajer, typ äppelpaj
- ugnspannkaka
- chokladmuffins
- kladdkaka
- bananbröd, om du har mogna bananer
- vittu cupcakes (florsocker + margarin = frosting)
- vittu maräng
- vittu kex
- chokladkräm
- saftkräm av din favoritsaft
- kokosbollar
- sodabullor
- mockarutor
- tigerkaka
- allehanda ”faktiskt godis”, typ femminuterskola
Allt som innefattar jäst ork jag dock int med, så att baka faktisk bulla, längder och sånt gör jag aldrig.
Men Madrona, hur vet jag att jag har lyckats få kontakt med andra sidan?
Vet int jag. Typ nå sånt här sku jag tro.
