Britannia skälvde

Det är annandag jul och inga tågturer kör i UK. Alltså noll. Zip, zilch, nada. Tusen gränsbevakare från Border Force strejkar också, flyg ställs in och det talas om att folk viftas igenom.

Posten har strejkat ett flertal gånger i december, mitt i julruschen, inklusive den 23:e och 24:e. Den 16:e tog jag emot en leverans från Grekland som det var tull på, och beloppet måste egentligen betalas innan paketet överräcks, men postiljonen satte det bara innanför dörren när han ringde på. No more fucks to give.

Ledningens retorik inför julen var synnerligen genomskinlig:

“The money allocated to the pay deal risks being eaten away by the costs of further strike action. The CWU [Communication Workers Union] is striking at our busiest time, deliberately holding Christmas to ransom for our customers, businesses and families across the country. We are doing everything we can to deliver Christmas for our customers and settle this dispute.”

Strejkarna ska alltså ha ”hållit julen gisslan”, och ledningen gjorde allt de kunde för att ”leverera julen”. Luktar som om någon har rivit ett blad ur BoJo:s retoriska bok.

Facket sa emellertid så här:

”Royal Mail bosses are risking a Christmas meltdown because of their stubborn refusal to treat their employees with respect. Postal workers want to get on with serving the communities they belong to, delivering Christmas gifts and tackling the backlog from recent weeks.

But they know their value and they will not meekly accept the casualisation of their jobs, the destruction of their conditions and the impoverishment of their families. This can be resolved if Royal Mail begin treating their workers with respect and meet with the union to resolve this dispute.”

Personal från det brittiska sjukvårdssystemet NHS strejkar också. Folk som jobbar heltid med samhällsbärande yrken ska vittu kunna leva på sin lön och försörja sina familjer. Det är liksom ingen överraskning att samhället upphör att bäras om detta inte klaffar. De har varit underbetalda i åratal och slet som djur under pandemin, och under rådande omständigheter skär en real terms pay cut ända in i benet.

Föga förvånande ser strejkkalendern för december ut så här:

Grafik: The Guardian

Fan vet hur det ser ut när jag återvänder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s