På luffen i Polen, del 3

Jag var så lättad över att ha nått stället att jag inte hade sinnesnärvaron att fråga hur jag tar mig ut. Jag hade liksom en undermedveten föreställning i stil med nånting nånting brandsäkerhet och antog att det skulle finnas ett smidigt sätt att öppna grinden från insidan. Tji fick jag.

Men vänta nu. En cigarettglöd i mörkret bakom grinden – någon är ute på en morgontobak! Halleluja!

Hi, sorry to bother you, would you mind letting me out? I’m heading to the airport.

Inget svar.

Uh…

Gestalten fortsätter röka sin tobak.

So I’m trying to exit…

Han vänder sig sakta om och säger något på polska. Förstår inte vad han säger, men rytmiken är släpig. Han kan tänkas vara kring tjugofem, luktar inte alkohol, och det luktar inte gräs om hans tobak.

I’m sorry, I don’t understand…

Han gör en förstående min, eller egentligen två förstående miner på raken, som om han etablerar att ahaaa, okej, jo jo med sig själv, höjer pekfingret, och säger något släpigt… på tyska.

Visste väl att jag skulle ha tagit det i tillval. Den enda tyskan jag kan är nein mann, ich will noch nicht gehen och det är ju gehen jag will, mann. Tror inte ein Polizist, met Elfenohren, met Elfenohren… kommer hjälpa mig heller.

das Problem in dem System, ja… ist das System, ja…

Jag byter till gristyska, dvs. holländska + fantasi.

Ich bin op weg naar der Flüghafen, kannst du bitte die Pfoort ontschlossen? Bitte?

Han slår ut med händerna och viftar lite. Jag pekar på låset och gör en vridande gest.

Schleutel?

Nähäpp.

I samma stund slår det mig: Varför skulle en boende bemöda sig om att låsa upp grinden och ställa sig utanför bara för att röka en tobak? De har knappast någon sorts rökförbud på området – rulltobak brukar vara en av pelarna som håller igång ställen som dessa – så vad vittu gör en dude utanför grinden när klockans första två siffror fortfarande visar 05 på en tisdag?

Väntar han på någon? Om det är skjuts det handlar om borde han väl stå vid vägen, och duden står med ryggen vänd mot grinden, så han tycks inte vara på väg in. Och om han just har kommit ut och är på väg någonstans finns det väl ingen orsak att stå där och röka?

Med ytterligare hjälp av slaviska ord plockade från serbiska och ryska samt några engelska ord här och där lyckas jag med stor möda skapa en arena för någorlunda meningsfull kommunikation med denna udda fågel.

Etablerar att:

  • Han inte har någon nyckel (no shit)
  • Han jobbar i Tyskland (ibland)?
  • Någonting om universitet
  • Någonting om medicin eller medicinering
  • Någonting om the party (det var heldött på natten, så det kan inte ha varit här)
  • Hans fejs verkligen är en direktlänk till hans inre dialog
  • Han är mer än lite konstig men antagligen harmlös
  • Han inte är den frälsare jag först trodde.

Jag satt framför datorn istället för att levla klätterapa-skillen som barn, så att ta sig över det höga staketet kommer inte på fråga. Betvivlar att det finns fler utgångar – någon måste låsa upp.


I motsats till vad många tror har folk som bor på såna här ställen oftast jobb. Kanske någon jobbar inom bygg och är på väg till jobbet i arla morgonstund?

Lämnar min spejsade polack till att konversera med sig själv ansiktsmässigt och går en vända. Allt är dock lika jävla nedsläckt och öde som när jag kom. Hittar en återvändsgränd som leder till ett vedlider, och till sist ett fönster som det lyser i, men personligen hade jag freakat om någon knackade på mitt fönster under dylika omständigheter, så att ringa och väcka min kontakt får anses vara det bättre alternativet. Han svarar tacksamt nog efter en och en halv signal – nattuggla av rang, minsann.

Ser fram emot mötet mellan min kontakt och den udda fågeln medan jag går tillbaks mot grinden; jag vill så gärna veta vad hans deal är. Fantiserar ihop allt från ”vi har ju sagt att du inte är välkommen här längre” till ”vem fan är du och vad gör du här” eller ”ah, jag ser att du har träffat X, vår flitigaste molotovmakare”.


Det kan inte ha gått mer än några minuter sedan jag lämnade honom, men när jag återvänder till grinden är duden tyvärr borta. Ser honom inte på lervägen eller den vidsträckta vägen utanför heller – duden har gått upp i rök. Nåväl, jag har mer akuta grejer att fundera på.

Bolt-appen vill sig inte (förstås), så jag aktiverar plan B: Ringa taxibolag som en boomer. Söker upp ett nummer medelst internet och går längs med vägen tills jag hittar en numrerad och relativt lättuttalad vägskylt. Bilarna susar förbi medan det ringer. Stan tycks vakna tidigt.

Hi, do you speak English? är den givna öppningsfrasen. Den visar sig även vara stamningsinducerande hos mottagaren. N-n-no, but my colleague… inte helt oväntat.

Telefonkö, stegar runt i en liten cirkel. En annan röst svarar. No, but my colleague. Sådär håller det på. Jag skickas runt som en apterad bomb tills samtalet bryts.

Nästa nummer – samma sak.

Nästa nummer – samma sak.

Ei vittu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s