På luffen i Polen, sista delen

Det är nog bara gamla polska människor som fortfarande ringer till taxiväxlar. Resten, inklusive turisterna, glider väl runt med appar. Som på min telefon funkar behjälpligt, och i stunden inte alls.

Men Madrona, är det inte egen måka att rata en av samhällets grundpelare, den moderna smarttelefonen, till förmån för någon sorts halvmesyr?

Jå. SailfishOS har en användarbas som räknas i tusental, Android har 2,5 miljarder. Det krävs kunskap och manuellt runk för att hålla ett Sailfish-skepp flytande. En friktionsfri existens i Palo Alto är något helt annat än att måla ridbanestaketet i Korsnäs på talko, och jag föredrar det senare (även om den gamla loggan alltid fick det att klia i hela kroppen).

*eye bleach*

Nåväl. I stunden ligger jag några uppdateringar efter, och klockan tickar.


Taxiväxelspåret känns förbrukat, men jag tänker verkligen inte betala för privilegiet att bli betjänad av någon brittisk expat som har gjort det till sitt levebröd att dra ängsliga engelsmän vid näsan med 500 % markup. Då blir jag hellre eventuellt dragen vid näsan av en skrupellös polack – där är skalan iallafall lägre.

De realistiska alternativen torde vara:

  • Uppdatera och runka igång telefonen (tidsödande + riskerar att förvandla min enda portabla kommunikationskanal till en paperweight)
  • Hitta en taxi rent fysiskt (kan ta ett bra tag)
  • Hitta någon random person som talar engelska och be dem skaffa taxi åt mig (bilarna susar förbi, men inga fotgängare)
  • Lifta (njä)
  • Väcka A och se om hen kan fixa biffen i egenskap av polack (helst inte)
  • Väcka någon annan jag känner och se om de kan fixa biffen i egenskap av sinnesfriska människor anno 2023 (helst inte)
  • Ta bussen (tidsödande och flera moment som kan fallera).

De mindre osmakliga alternativen förutsätter kontanter, så första etappen får i varje fall bli till en bankautomat. Minns att jag passerade en på väg till kollektivet, och mycket riktigt, där står den.

Hur mycket ska jag månne ta ut? Tja, en Bolt-resa skulle kosta tjugofem, sen lägger vi på ett premium för gammeltaxi, sen foreigner tax på det… femtio borde räcka. Drygt nio pund, inte så paha.

Automaten spottar ur sig en femtiolapp med Kazimierz III Wielki, en riktigt klassisk kung av spelkortstyp. Påminner om GB med håret, skägget och profilen – bra omen?

Ja sku no.

Älgar iväg mot centrum som en influencer på morgon-pw och funderar på hur jag bäst kan växla sedeln till något mindre. Knappast tar de emot så stora sedlar på bussen, och ska jag lägga alla mina ägg i busskorgen vill jag fan försäkra mig om att det löper smidigt. Jag vill inte tvunget förlita mig på att chaffisen vaknade på rätt sida, eller på att en av mina medmänniskor möjligen dyker in och räddar dagen.

Sen skulle det också vara harmligt att betala med hela vittus sedeln om bussen blir försenad och jag ändå missar planet, och om bussturen jag har tänkt ta är inställd blir det också problem. Att skaffa nytt flyg, det först blir dyrt. Nog hade det allt varit bäst med en taxi, men hur vittu ska jag fixa det då?

Svaret kommer som på beställning.

Hotel Mercure Poznań – 350 m

Där snackar de fan garanterat engelska. Hoppas bara de har bemanning i receptionen så här tidigt, och att de är villiga att hjälpa en svettig finlandssvenska som bara glider in från gatan.


En trött soffgrupp ligger precis vid entrén, och jag ser ingen rörelse på bottenvåningen genom glasfasaden. Känner på dörren – låst.

Samma byggnad, svunnen tid. Bild lånad härifrån.

En man sitter däremot i en bil som står parkerad utanför. Han vevar ner rutan och säger något på polska och pekar på en annan dörr en bit bort. Thanks, man, tummen upp. Olåst – halleluja.

Receptionen ligger lite avskilt, men till min glädje är två diskar bemannade. Bakom den vänstra står en ung tjej, bakom den högra en ung kille; båda ser vänliga ut, ingen av dem verkar upptagna. Fötterna styr automatiskt… till höger. Reptilhjärnan vet hur man maximerar sina chanser. Ah, heterosexualitet.

Eftersom jag lever i någon sorts Berlitz-reseguide-uppfattning från 60-talet förklarar jag mitt ärende, sträcker fram femeurossedeln och säger for your trouble (sommaren 2009 skulle jag dessutom bära hem ett datortorn från Olympia i Vasa, en sträcka på en dryg kilometer, och orkade ända till en pizzeria som låg mindre än tvåhundra meter hemifrån innan jag stupade, och där skulle de minsann ha en euro betalt för att ringa en taxi).

Den unga killen ler däremot bara och går bort till en fast telefon. Sju sekunder senare är saken ur världen, och han avböjer pengarna artigt. Jahopp, det blir Starbucks i Charleroi av dig då tänker jag och knycklar ihop sedeln för andra gången.

me irl

Nu börjar det dock bli lite bråttom. Taxin dyker upp så småningom, någon sorts liten minicab med skjutdörr. Chaffisen ser ut precis som jag förväntade mig: korpulent, sammanbiten, 60+. Jag frågar hur mycket det blir till flygfältet, han svarar eeeh… thirty-five/forty. Gammeltaxi var det, ja.

När vi dyker upp utanför terminalen sex kilometer rakt västerut senare pekar han triumferande på taxametern och säger fifty!. Klassiker. Taxametern är placerad så att den inte är synlig från baksätet, och färden ledde käpprätt till destinationen utan dröjsmål. Klart som fan att en taxigubbe vet vad det blir till flygfältet, det finns inte en chans att han höftade så pass åt skogen i misstag. Här har det fifflats.

Jag hade tänkt be honom behålla växeln oavsett – skulle liksom ha noll användning för den själv – så när jag räcker över femtiolappen går han miste om 25 % i dricks, men jag ger honom förnöjsamheten i att tjäna lätta pengar på en blåögd utländsk kvinna istället.

Vad han inte vet är att jag också skrockar inombords, för jag hade på pricken rätt:

Femtio med foreigner tax.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s