Tisdagsmåndag: Morbid historia vid Mother Mac’s

Mother Mac’s är en gamla skolans pub på Back Piccadilly i centrala Manchester. Dylika pubbar är på utdöende, många har redan stängts eller renoverats till instagramvänlig oigenkännelighet, speciellt i centrum. Mother Mac’s tuffar dock på enligt klassisk modell: en traditionell boozer med en redig skopa local color.

Den nuvarande föreståndarinnan är en 36-årig tvåbarnsmamma som studerar psykologi och kriminologi. Det är verkligen inte alla som skulle kunna tänka sig att ta över just detta ställe – pubben är ökänd för en morbid tragedi som inträffade sommaren 1976.


Mother Mac’s, tidigt 70-tal.

I juni 1976 blir den 29-årige föreståndaren Arthur Bradbury uppmanad att sluta av bryggeriet som äger pubben. Han är känd för utbrott gentemot sin fru Maureen, och stamgäster på puben bevittnar flera våldsamma gräl dagarna efter beskedet.

På morgonen den 18 juni 1976 dyker 52-åriga Ann Hennegan upp för att hjälpa till med att städa pubben. Hon ses senast levande kl. 9-tiden när hon sopar gatan utanför. Minuter efter att Ann har gått in dyker en man från bryggeriet upp och knackar på, inget svar. Dörren är låst.

Några timmar senare kallas brandkåren till ett inferno. De bryter sig in i den låsta byggnaden och upptäcker fem strypta kroppar, bundna och med munkavle: Ann, Maureen och barnen Andrew, 13, James, 11, samt Alison, 6. Polisen hittar en packad resväska i källaren, vilket kunde antyda att Bradbury hade tänkt fly från platsen, men även hans kropp återfinns i byggnaden.

I efterdyningarna av tragedin genomgår pubben omfattande reparationer och renoveringar. Pubbens väggar kantas fortfarande av tidningsurklipp från tiden efter tragedin. Ingen vet vad som drev Bradbury till dådet, men minnesplaketten utanför berättar historien åt varje förbipasserande som tar sig tid.

Manchester's quirkiest pubs - the smallest, the biggest ...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s