Terrormåndag: Vilken jädra smäll

Lördagen den femtonde juni 1996 toppar Fugees låt Killing Me Softly singellistan. Andraplatsen innehas av fotbollslåten Three Lions (It’s Coming Home), med anledning av att England står värd för Euro ’96. Tyskland ska möta Ryssland vid Old Trafford-stadion i Manchester följande dag.

Klockan 09:40 får lokalstationen Granada TV in ett ovanligt samtal. Mannen som ringer har irländsk accent och använder ett känt kodord inom IRA. Han meddelar att en bomb kommer explodera om en timme i centrala Manchester. Tanken är att undvika personskador, men slå ett hårt slag ekonomiskt.

Nu blir det bråttom. På sisådär en och en halv timme hinner man evakuera runt 80 000 människor som jobbar, bor och shoppar i farozonen. Mycket riktigt står en Ford Cargo-lastbil innehållandes en sprängladdning på ett och ett halvt ton rakt utanför köpcentret ArndaleCorporation Street. Lastbilen står på dubbel gulstreckad linje med varningslamporna på, och fick därmed parkeringsböter tre minuter efter att den hade parkerats.

Avspärrningen når till sist en radie på 400 meter, det längsta man förmår. Man kallar in experter från Liverpool och skickar in en fjärrstyrd bombrobot, men hinner inte desarmera laddningen, och klockan 11:17 lokal tid detonerar bomben.

Resultatet blev en krater på femton meter. Staden bombades av IRA redan 1992, men inte på långa vägar på den här skalan. Eftermälet ser fan ut som en krigszon. Ekonomisk skada i dagens pengar: 1,3 miljarder pund (~1,5 miljarder euro).

Ingen människa strök med, mirakulöst nog, men över tvåhundra människor skadades, främst av glassplitter, som i vissa fall satte sig så djupt att det behövde opereras bort. För att inte tala om psykiskt trauma. Herregud.

Explosionen hördes över 20 kilometer bort. Svampmolnet steg 300 meter ovanför marken, och det regnade bråte upp till 800 meter bort. En tredjedel av stadens affärslokaler i centrum berördes av explosionen, på en skala från pamade rutor till total ödeläggelse. Centrum fick byggas om, man hade inget annat val än att förbättra och planera nytt.

1996 Manchester Ira Bomb Credit Manchesterfire Flickr Screen Shot 2018 06 15 At 13 12 35

I slutet av videon ses en typisk röd Royal Mail-postlåda stå kvar som inget har hänt. Den flyttades temporärt under ombyggnaden av centrum, men sattes tillbaka på sin originalplats efteråt, och där står den ännu. En bronsplakett upplyser om dess historia:

This postbox remained standing almost undamaged on June 15th 1996 when this area was devastated by a bomb. The box was removed during the rebuilding of the city centre and was returned to its original site on November 22nd 1999.

Standard red UK pillar box
En stark kämpe.

I juni detta år var det alltså 25 år sedan bombningen, och ingen har ställts inför rätta. Polisen har misstänkta som har namngetts i läckta dokument, men den officiella ståndpunkten är att det inte finns tillräckligt med bevis för åtal. En ingående och aktuell artikel om bakgrunden till och följderna av bombningen finns här, för den riktigt intresserade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s