RIP Magyar röd

Blev i kommentarsfältet påmind om Magyar Édes vörös bor, detta semisöta rödvin som varit en trogen vän för många unga vuxna i Finland när det vankades fest. Nu har det alltså stillsamt utgått ur Alkos sortiment, och detta bara för en vecka sedan. Det mer kända vitvinet, Magyar Fehér bor, finns förstås kvar.

Jag var en storkonsument av bådadera i nittonårsåldern, brukade köpa en flaska vit och en flaska röd och dricka båda inom loppet av några timmar och ändå vara tillräckligt klar i huvudet för att spela poker hela kvällen. Flera gånger i veckan ibland. Ofattbart i efterhand, men antar man hade utvecklat tolerans vid det laget. E de vörös-borna nu igen hö hö hö kunde man också få höra när man halade fram en röd Magyar ur handväskan (som perfekt rymde den på längden) vid Hoviskan i Vasa.

I något mindre ungvuxen ålder tjänade Magyar röd bra som glöggvirke kring juletider. RIP Magyar röd (1935-2021)!

Med Mägi-flaska i famnen, sittandes på N’s balkong. Nemesis var på besök från Sverige. Sommaren 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s