Ghosting: ett försvarstal

Free ghosts Stock Photo - FreeImages.com

Det talas mycket om ghosting på dejtingappar och sånt. Det kan röra sig om att personen slutar svara på meddelanden, plötsligt blockar en, unmatchar utan förvarning, vad det nu kan vara. En del dylikt beteende är ju helt enkelt bara omoget och fittigt, men jag håller inte med om att alla avslut utan avsked automatiskt är ghosting.

Tänk dig att du är ute på baren en kväll och hamnar att snacka med någon i rökrummet. Ni talar i en sisådär fem minuter medan ni röker varsin tobak, kanske blir det en till för att dröja sig kvar ytterligare en stund. Ni kommer bra överens, men byter ni inte kontaktuppgifter slutar det ju där. Ett litet mänskligt möte.

Konversationen håller bara så länge som ni aktivt talar med varann. Börjar du ursäkta dig med jå hej alltså nä, måst tyvärr säg att jag int är intresserad av vidare kontakt när ni fimpar era tobakar och återvänder in till baren på skilda håll? Nä. Flyktigheten är underförstådd.


Dejtingappar och skit gör istället att du genast vid matchning automatiskt hamnar i det bildliga ”har bytt nummer”-stadiet med ALLA. De har ett sätt att få tag i dig, du har ett sätt att skriva åt dem, vilken tid på dygnet som helst, var ni än befinner er. Det är på ett sätt en öppen telefonlinje. Det är jävligt skumt att hålla den öppen om den är inaktiv, då är det lika bra att lägga på luren, och det tycker jag inte är att ghosta.

Random möte på baren = opt in, matcha på dejtingapp = opt out. Att unmatcha någon efter en konversation eller två blir då det samma som att säga ”baserat på vår konvo skulle jag inte ha bytt nummer med dig”. Att behöva rata någon så konkret är betydligt mer obehagligt än att aldrig ha nått det stadiet med någon på baren. Det är apparnas natur. Inget att ta personligt.

Att ghosta efter att ha träffats IRL är förstås fortfarande en fittig grej att göra, såvida man inte känner sig uttryckligen hotad eller äcklad av personens beteende. I det fallet är du inte skyldig personen någon förklaring alls, fritt fram att ghosta. Skydda dig själv först och främst, fan vet att det finns skummisar därute. Inga skuldkänslor ska spillas över dylikt.


Sådär annars bara reagerade jag på anakronismen i Gotyes monsterhit från 2011 när den kom ut. Have your friends collect your records and then change your number? Vad satan, är det sjuttiotalet han sjunger om? Förvisso tusen procent mer tolerabelt än ey bb I slid into ur DMs but u left me on read, men så börjar man väl också bli gammal.

Bakar in låten eftersom den objektivt är ett låtskrivarmästerverk med sin minimalistiska instrumentation och så har han precis rätt längd på håret + perfekt mängd vågor så man bara vill NGHEGHNRHRNGHNRHG. Droney-kryptonit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s