Barn, minkar och (nazist)choklad

När jag gick i lågstadiet kom en lastbil med ett flak fullt med choklad förbi och stannade utanför skolan, varpå alla barn fick klättra upp på flaket och ta med sig så mycket de kunde bära.

Meningen ovan liknar närmast farsans återkommande samtida aprilskämt e ha furi in godisbil i diik tide vi boden hö hö hö, helt enkelt ett barns önske(dag)dröm, men det är sant. Vi hämtade ljusblåa plastpåsar från köksan i skolköket och fyllde dem, äldre barn hjälpte yngre, världens mest idylliska grej. Chaffisen som plötsligt håksade på att ge ungarna en oförglömlig upplevelse på väg ner till fryseriet borde fan få Finlands vita ros.

10000 timmar i Photoshop.

Folk från nejden förstår förstås att det inte handlar om någon robinhoodaktig Fazer-speditör utan om minkchoklaa, det vill säga kosmetiskt skadad eller annars osäljbar choklad som skickas iväg som foder till pälsfarmer. Farsan sa att det var för pälsens skull. Intressant nog har minkchoklad visat sig vara ett ogooglebart begrepp. Minkkisuklaa leder heller inte till några som helst relevanta träffar, ej heller chocolat de vison (man vet aldrig lol).

Nertsenchocolade på holländska tolkade Google å andra sidan oförklarligt nog som panzerschokolade, en skämtbild som har lett till myten att nazityskland skulle ha haft meth-choklad i pansarvagnarna (de hade förstås vanlig hederlig Pervitin). Intressant, men inte vad jag var ute efter, något som händer hela tiden med DuckDuckGo men vanligen slutade hända för flera år sedan med Google. Tänker inte länka bilden för att svärta ner det oskyldiga företaget ytterligare (det grundades för övrigt år 1999, lol).

File:American Mink.jpg - Wikimedia Commons
Chokladbrun mink. Duger inte.

Grischoklad som substantiv leder visserligen inte till några träffar, men jag hittade belägg för fenomenet i branschtidningar om grisfarmning på såväl engelska som svenska. Det står dock inget om choklad och minkar. Rävar tål tydligen inte choklad, precis som hundar, så jag betvivlar att det är en grej.

Har nu frågat Fazers konsumenttjänst, Svensk Mink, Fur Commission USA och Canada Mink Breeders för att gå till botten med detta. Skulle även ha frågat en holländsk organisation, men de sista minkfarmerna lades ner i slutet av 2020 (nertsenfokkerij är för övrigt det roligaste jävla ordet på evigheter). Endast Svensk Mink har svarat hittills, VD:n sa att han inte har hört om choklad som minkmat under sina 15 år i branschen. Jakten på sanningen fortsätter.

2 reaktioner till “Barn, minkar och (nazist)choklad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s